Hirdetés

Vagyonőr állás, az értékőrző hivatás – Nevem a jelem

Vagyonőr állás, az értékőrző hivatás – Nevem a jelem
  • Dátum:október 20.
Hirdetés

Manapság sok olyan munkakörrel találkozunk, ahol már az elnevezés értelmezésébe is beletörik a bicskánk. A multik térhódításával számos eddig ismeretlen, vagy épp magyarra lefordíthatatlan nevű pozíció kerül a palettára, melyek értelmezése igényel némi utánajárást. Számos más munka esetén pedig a hivatás neve már önmagában is jól jelzi, hogy az ebben dolgozók mivel is foglalkoznak. Ide sorolható a vagyonőr állás is, mint beszédes szakmanév. A vagyonőrök feladata tehát nem más, mint vagyontárgyak védelme, legyen az akár készpénz, épületek, különféle értéktárgyak vagy bármi más, mely e kategóriákhoz köthető. A vagyonőr állás tehát komoly felelősséggel jár, ám mégis népszerű.

Ennek egyik fő oka, hogy a képesítés egyszerűen megszerezhető, az elérhető juttatások pedig igencsak kedvezőek. A vagyonőr állás betöltésének alapfeltétele az érvényes vagyonőri igazolvány és/vagy tanúsítvány megléte. Enélkül a dokumentum nélkül hivatalosan senki nem végezhet vagyonőri tevékenységet. Az engedély megszerzése egyébként nem különösebben nehéz, csak a kapcsolódó tanfolyamot kell hozzá elvégezni és természetesen jól teljesíteni a vizsgán. Ha valaki kellőképpen elhivatott, nem ütközhet akadályba a folyamat, az engedély kézhezvétele után pedig máris kezdődhet a vagyonőr állás utáni kutatás.

A materiális javak védelme

Egy vagyonőr állás esetén viszonylag jól körvonalazható, hogy mely területeken, milyen helyeken, intézményekben lehet szükség a munkájukra. A talán leggyakrabban elérhető feladatkörök a konkrét, materiális javakhoz, vagyis adott esetben a pénzhez kötődnek. A különféle gazdasági és pénzintézetek meglehetősen komoly anyagi javakat tárolnak és szállítanak, melyek őrzése külön feladatkört teremt. A vagyonőr állások palettájának így szerves részét képezik a bankok és pénzintézetek, illetve azok védelme. Gyakran egyetlen ember felel az adott fiók biztonságáért, így talán mondanunk sem kell, mekkora felelősséggel jár egy ilyen vagyonőr állás.

Az is tény persze, hogy egy banki vagyonőr állás nem éppen a legváltozatosabb mindennapokat kínálja. Persze ha valaki jól tűri a monotonitást, ebben a feladatkörben is megtalálhatja a számításait. Maradva a pénz és a materiális javak védelménél ugyanakkor olyan vagyonőr állást is találhatunk, mely ettől mozgalmasabb hétköznapokat garantál. A bankok és pénzintézetek, sőt akár különféle szolgáltatók, üzletek bevételét vagy vagyonának egy részét sok esetben el kell szállítani. A pénzszállítókon pedig képzett vagyonőrök dolgoznak, akik garantálják, hogy az összegek maradéktalanul és biztonságban célba érnek. Egy ilyen vagyonőr állás jóval mozgalmasabb feladatkört teremt, így ha erre vagyunk fogékonyabbak, itt érdemes keresgélnünk.

Biztosított rendezvények

Az intézmények, épületek vagy épp a pénz és vagyontárgyak védelme a vagyonőr állások palettájának csak egy bizonyos szegmensét jelenti. Egy ilyen munkakör is számos különféle lehetőséget kínál ugyanis, így adott esetben akár több területbe is belekóstolhatunk a szakmán belül. A nyár elmúltával ugyan már magunk mögött hagytuk a hatalmas tömegrendezvények és fesztiválok dömpingjét, azonban ezzel kapcsolatban is mindig akad feladat, amelyet egy vagyonőr állás keretein belül végezhetünk el. Értelemszerűen a különböző rendezvények biztosítására gondolunk, mely szintén képzett és rutinos szakembereket kíván.

Koncertek, sportesemények, expók és még sorolhatnánk azokat az eseményeket, melyekre egy időben akár több ezer vagy tízezer látogató is érkezik. Egy ekkora embertömeg koordinálása és a helyszín biztosítása több száz ember összehangolt munkáját igényli. E lánc fontos elemeit képezik a vagyonőrök is, akik a beléptetéstől kezdve a rendezvény teljes időtartama alatt figyelnek és szükség esetén reagálnak a váratlan helyzetekre. Ebből is látszik tehát, hogy egy vagyonőr állás jóval többet tartogathat, mint azt sokan elsőre gondolnánk. Olyan hivatás ez, mely kellő eltökéltséggel remek karrierlehetőséget kínál, mellyel bárki élhet, aki ebben a szegmensben képzeli el jövőjét.